5 października 2011

UZUPEŁNIANIE NIEDOBORÓW POKARMOWYCH

suplementy



Większość z nas nie potrzebuje uzupełniania diety dodatkiem preparatów farmaceutycznych. Pożywienie urozmaicane świeżymi produktami dostarcza organizmowi wszystkich składników odżywczych.


Są jednak osoby, które sądzą, że ich dieta jest niepełnowartościowa i wg własnego uznania przyjmują niektóre, z wielu dostępnych na rynku, preparatów farmaceutycznych. Pobierają je w dowolnych ilościach. Jest mało prawdopodobne, aby rzeczywiście wpłynęły one na poprawę stanu zdrowia, mogą natomiast czasem zaszkodzić.

Kiedy potrzebne jest uzupełnianie niedoborów?
Chociaż lekarze nie są zwolennikami przepisywania preparatów zawierających witaminy i składniki mineralne, w pewnych warunkach mogą je zalecic, np. kobietom w ciąży lu w przewlekłych chorobach, w których występują niedobory pewnych składników. Przyczyną ich powstania jest na ogół bieda powodująca niedożywienie. Zdarza się jednak, że ludzie nie odżywiają się prawidłowo innych powodów, takich np. jak alkoholizm, narkomania, lub choroby psychiczne.

Choroba a koniecznośc uzupełniania składników odżywczych
Niektóre choroby żołądka, jelit, trzustki albo wątroby mogą prowadzic do upośledzenia trawienia oraz wchłaniania różnych składników odżywczych. Przewlekła biegunka jest przyczyną nadmiernej utraty potasu i magnezu. Jeśli nie uda się usunąc przyczyny choroby, uzupełnianie składników odżywczych może być bardzo pomocne w poprawie stanu zdrowia.

Zażywanie pewnych leków może wpłynąc ujemnie na wchłanianie i metabolizm niektórych składników pokarmowych. I tak pigułka antykoncepcyjna zwiększa zapotrzebowanie na niektóre witaminy z grupy B, witaminę C i E. Prawidłowa dieta pokrywa łatwo te podwyższone potrzeby. Niektóre leki przeciwpadaczkowe podnoszą zapotrzebowanie na witaminę D i kwas foliowy. Przu długotrwałym stosowaniu leków należy spytac lekarza o potrzebę uzupełniania pożywienia preparatami farmaceutycznymi.

Produkty oczyszczone i przetwory
Spożywanie dużej ilości przetworów i produktów oczyszczonych może wywołac łagodne niedobory przede wszystkim witaminy C, grupy B, E żelaza, a także miedzi, cynku i prawdopodobnie selenu i chromu. Niedobory te nie dają wyraźnych objawówi wykryc je można jedynie poprzez badania krwi.

Współczesne tempo życia zmusza ludzi do niestarannego odżywiania się i korzystania z żywności przetworzonej, w której większośc składników odżywczych została zniszczone. Straty  te trudno jest potem uzupełnić. Rozwiązaniem nie jest więc uzupełnianie niedoborów, ale racjonalne żywienie.

Czas potrzebnych uzupełnień
W pewnych warunkach dieta nawet zdrowych ludzi wymaga uzupełnienia w niektóre składniki odżywcze. U kobiet obficie miesiączkujących może wystąpić niedobór żelaza. Organizm ludzi w podeszłym wieku gorzej wchłania niektóre składniki odżywcze. Odchudzanie poprzez stosowanie drastycznych diet może doprowadzić do deficytu pewnych składników. Nawet urozmaicona, ale długotrwale stosowana i zubożona ilościowo dieta, o niższej wartości energetycznej, nie zapewnia ich wystarczającej podaży. Różnego rodzaju modne diety odchudzające, propagujące spożywanie bardzo małych ilości różnych produktów spożywczych, mogą spowodować spore niedobory niezbędnych składników odżywczych.




Artykuł pochodzi z książki: "JAK ŻYĆ ZDROWO" Dr Stephen Carroll i Dr Tony Smith.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz