Większość z nas nie potrzebuje uzupełniania diety dodatkiem preparatów farmaceutycznych. Pożywienie urozmaicane świeżymi produktami dostarcza organizmowi wszystkich składników odżywczych.
Są jednak osoby, które sądzą, że ich dieta jest
niepełnowartościowa i wg własnego uznania przyjmują niektóre, z wielu
dostępnych na rynku, preparatów farmaceutycznych. Pobierają je w dowolnych
ilościach. Jest mało prawdopodobne, aby rzeczywiście wpłynęły one na poprawę
stanu zdrowia, mogą natomiast czasem zaszkodzić.
Kiedy
potrzebne jest uzupełnianie niedoborów?
Chociaż lekarze nie są zwolennikami przepisywania
preparatów zawierających witaminy i składniki mineralne, w pewnych warunkach
mogą je zalecic, np. kobietom w ciąży lu w przewlekłych chorobach, w których
występują niedobory pewnych składników. Przyczyną ich powstania jest na ogół
bieda powodująca niedożywienie. Zdarza się jednak, że ludzie nie odżywiają się
prawidłowo innych powodów, takich np. jak alkoholizm, narkomania, lub choroby
psychiczne.
Choroba a
koniecznośc uzupełniania składników odżywczych
Niektóre choroby żołądka, jelit, trzustki albo wątroby
mogą prowadzic do upośledzenia trawienia oraz wchłaniania różnych składników
odżywczych. Przewlekła biegunka jest przyczyną nadmiernej utraty potasu i
magnezu. Jeśli nie uda się usunąc przyczyny choroby, uzupełnianie składników
odżywczych może być bardzo pomocne w poprawie stanu zdrowia.
Zażywanie pewnych leków może wpłynąc ujemnie na
wchłanianie i metabolizm niektórych składników pokarmowych. I tak pigułka
antykoncepcyjna zwiększa zapotrzebowanie na niektóre witaminy z grupy B,
witaminę C i E. Prawidłowa dieta pokrywa łatwo te podwyższone potrzeby.
Niektóre leki przeciwpadaczkowe podnoszą zapotrzebowanie na witaminę D i kwas
foliowy. Przu długotrwałym stosowaniu leków należy spytac lekarza o potrzebę
uzupełniania pożywienia preparatami farmaceutycznymi.
Produkty
oczyszczone i przetwory
Spożywanie dużej ilości przetworów i produktów oczyszczonych
może wywołac łagodne niedobory przede wszystkim witaminy C, grupy B, E żelaza,
a także miedzi, cynku i prawdopodobnie selenu i chromu. Niedobory te nie dają
wyraźnych objawówi wykryc je można jedynie poprzez badania krwi.
Współczesne tempo życia zmusza ludzi do niestarannego
odżywiania się i korzystania z żywności przetworzonej, w której większośc
składników odżywczych została zniszczone. Straty te trudno jest potem uzupełnić.
Rozwiązaniem nie jest więc uzupełnianie niedoborów, ale racjonalne żywienie.
Czas potrzebnych uzupełnień
W
pewnych warunkach dieta nawet zdrowych ludzi wymaga uzupełnienia w niektóre
składniki odżywcze. U kobiet obficie miesiączkujących może wystąpić niedobór
żelaza. Organizm ludzi w podeszłym wieku gorzej wchłania niektóre składniki
odżywcze. Odchudzanie poprzez stosowanie drastycznych diet może doprowadzić do
deficytu pewnych składników. Nawet urozmaicona, ale długotrwale stosowana i
zubożona ilościowo dieta, o niższej wartości energetycznej, nie zapewnia ich
wystarczającej podaży. Różnego rodzaju modne diety odchudzające, propagujące
spożywanie bardzo małych ilości różnych produktów spożywczych, mogą spowodować
spore niedobory niezbędnych składników odżywczych.
Artykuł pochodzi z książki: "JAK ŻYĆ ZDROWO" Dr Stephen Carroll i Dr Tony Smith.
Artykuł pochodzi z książki: "JAK ŻYĆ ZDROWO" Dr Stephen Carroll i Dr Tony Smith.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz